Lysrör agitar

De nya reglerna är nu här – vi hjälper dig att byta lysrör

Hösten 2023 kom nya regler som innebar att T8-lysrör och T5-lysrör förbjuds. Detta kommer på sikt att påverka både industrilokaler och hem där lysrör används för belysning. För att uppfylla de nya reglerna måste man byta ut sina gamla lysrör till nya armaturer med LED-belysning. 

Därför måste lysrören bytas ut

Från och med hösten 2023 har T8- och T5-lysrör förbjudits på grund av deras innehåll av kvicksilver som är skadligt för både människor och miljön. RoHS-direktivet är anledningen till förbudet. Det är ett EU-direktiv som förbjuder användning av vissa tungmetaller och flamskyddsmedel i elektriska och elektroniska produkter. Detta initiativ syftar till att främja en bättre miljö och fasa ut skadliga ämnen från vår vardag.

Det är viktigt för alla att anpassa sig och planera övergången från gamla lysrör till LED-lampor. Att uppgradera befintliga lysrörsarmaturer är möjligt, men det kan vara mer fördelaktigt att byta ut hela armaturen på grund av kostnads- och garantihänsyn. Kompakta lysrörsarmaturer kommer att förbjudas från den 24 februari 2023, medan T5- och T8-lysrör kommer att förbjudas från den 24 augusti 2023. Detta innebär att inga nya sådana belysningsprodukter kan säljas efter dessa datum.

LED-lampor har funnits på marknaden ett tag nu, men det är med de nya reglerna som de verkligen kommer att komma till sin rätt som det hållbara och kostnadseffektiva alternativet till de äldre lysrören. Att byta till LED-lampor är ett smart och hållbart val för alla som vill spara pengar och värna om vår omvärld. De är inte bara energieffektiva, utan de innehåller heller inga giftiga kemikalier och avger ingen skadlig UV-strålning. Detta är en bra nyhet för folkhälsan!

Byt lysrör – för miljön och plånboken

Hos oss på Agitar Elservice i Göteborg kan du få hjälp med att byta ut dina gamla lysrör till moderna och miljövänliga LED-lysrör. Genom att göra det kan du minska elförbrukningen med upp till 80 %. Vi erbjuder kostnadsfria offertförslag och kan även komma ut och titta på din anläggning om du befinner dig inom 6-7 mils omkrets från Göteborg. Genom att byta till LED-belysning kan du uppnå en lönsam affär över tid med längre livslängd, minskat underhåll och mindre energianvändning. Dessutom bidrar du till en bättre miljö!

Det finns även bidrag att söka för att byta ut lysrören till LED-belysning. Vi hjälper gärna till med att ansöka om dessa bidrag. För privatpersoner finns Rot- och Grön teknik-avdrag att utnyttja.

Utöver lysrör fasades även halogenlampor ut från och med 1 september 2022, och kompaktlysrör och cirkellysrör för allmänbelysning fasades ut under 2023. Efter utfasningsdatumen får man inte längre sätta nya sådana ljuskällor på EU-marknaden, men produkter som redan är installerade eller lagerförda får fortsatt användas och säljas.

Genom att byta ut gamla lysrör till LED-belysning kan man spara pengar och samtidigt bidra till en bättre miljö. Agitar Elservice hjälper gärna till med installationen och att hitta det bästa alternativet för ditt behov och plånbok. Läs mer om hur vi kan hjälpa dig att byta lysrör här.

Vanliga frågor och svar

Är LED-lampor ett bra alternativ?

LED-lampor är mer energieffektiva, hållbara och miljövänliga än traditionella lysrör. Dessutom innehåller de inga giftiga kemikalier och avger ingen skadlig UV-strålning.

Kan man få hjälp med att byta lysrör till LED-belysning?

Ja, det finns företag som kan hjälpa till med installationen av LED-belysning. Dessutom finns det bidrag att söka för att byta ut lysrör och Agitar Elservice i Göteborg är ett exempel på ett företag som kan hjälpa till med både installation och ansökan om bidrag.

Varför måste lysrören bytas ut?

Från hösten 2023 kommer T8- och T5-lysrör att vara förbjudna på grund av deras innehåll av skadligt kvicksilver enligt EU-direktivet RoHS.

Artikel uppdaterad 19/3 2024

0
Feed

Lämna en kommentar